Trafik Mühendisliği Çalıştayı Başladı
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT iş birliğinde 8-9 Kasım tarihlerinde düzenlenen “Trafik Mühendisliği Çalıştayı” TBB hizmet binasında başladı.
AUS konusunda yetişmiş insan kaynağı sağlamayı hedefleyen eğitim programının açılış konuşmaları; TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Türksat Ar-Ge Direktörü Tayfun Dar, Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Esma Dilek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanı Selami Yazıcı tarafından gerçekleştirildi.
TBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının çalışmalarıyla son dönemde ülkemize ulaşımda yeni bir bakış açısının kazandırıldığını kaydederek hem entegre hem akıllı hem de sürdürülebilir ulaşım kavramlarının ön plana çıktığını söyledi. Ulaşımın şehrin ana unsurlarından biri olduğuna dikkati çeken Baraçlı, bir şehrin yaşam kalitesini artıran unsurları; iklim, mimari, iş ve eğitim imkânları, güvenlik ve çevre politikaları olarak sıraladı. Daha yaşanabilir şehirler için toplu ulaşım kavramını şehrin yaşam biçimi haline getirmek ve şehir dokusunun ayrılmaz bir parçası olarak kılmak gerektiğinin altını çizen Baraçlı, Türkiye’deki ulaşımla ilgili verileri paylaştı. Baraçlı sunumunda elektrikli otobüsler, akıllı kavşaklar, akıllı altapı, entegre planlama gibi konulara değindi.
Açılışta yaptığı konuşmada projeyle ilgili detaylar veren Türksat Ar-Ge Direktörü Tayfun Dar, projenin iki yıl süreceğini ve 6 eğitim programının daha düzenleneceğini belirtti. Projenin akıllı ulaşım sistemleri adına belirli standartların ve AUS mimarisinin oluştuğu bir platform olduğunu kaydeden Dar, bu kapsamda çeşitli kamu kurumları ve 30 büyükşehrin ziyaret edildiğini ifade etti. Projenin verimliliği için sahadaki geri dönüşleri oldukça önemsediklerinin altını çizen Dar, çalıştayın başarılı geçmesi temennisiyle sözlerini noktaladı.
Haberleşme Genel Müdürlüğü olarak AUS kapsamında, kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar ve üniversitelerle koordinasyon içerisinde çalışmaları yürüttüklerinden bahseden Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Esma Dilek, AUS alanında insan kaynağı geliştirilmesi amacıyla bir dizi eğitim planladıklarına değindi. Programın düzenlenmesinde emeği geçen kurumlara teşekkür eden Dilek, eğitimin faydalı ve verimli geçmesini dilediğini sözlerine ekledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanı Selami Yazıcı ise hızla artan AUS yazılımlarına çatı olmaya, yol göstermeye ve bu konudaki projeleri desteklemeye önem gösterdiklerini ifade ederek artan ihtiyaçlara cevap veren ve birbirleriyle uyumlu sistemler geliştirmek amacıyla çalışmalar hayata geçirdiklerini bildirdi. Projenin iki önemli amacı olduğuna işaret eden Yazıcı, bu amaçları; akıllı ulaşım sistemlerinin planlanması, geliştirilmesi ve akıllı ulaşım sistemlerine destek olacak haberleşme sistemlerinin oluşturulması olarak açıkladı.
Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi kapsamında yapılan eğitimde; Trafiğin Temel Bileşenleri, Ulaştırma Sistemlerinde Hizmet Düzeyi Kavramı, Kavşaklar ve Sinyalizasyon, Ulaştırma Sistemlerinde Kapasite, Ulaştırma Sistemlerinde Modelleme, Ulaştırma Sistemlerinde Performans Ölçümü gibi konu başlıkları ele alınacak.