ÇEVREYE DOST TESİS SONA YAKLAŞIYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve geldiğinde sözünü verdiği, şehir merkezine evsel ve kanalizasyon atık tesisi kurulması projesi sona yaklaşıyor. Ocak ayından itibaren işletmeye alınacak olan Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 24 mahallenin atık suyunu arıtacak. Burada arıtılan su tarımsal sulamada da kullanılacak.

ÇEVREYE DOST TESİS SONA YAKLAŞIYOR

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye meclis üyeleri ve basın mensupları ile sona yaklaşan Edirne İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerini gezdi.

4 yıl önce 5 Haziran 2018’de Dünya Çevre Günü’nde temeli atılan tesisler hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Pandemi ile birlikte uzun bir süre işlere ara vermek zorunda kaldık. Pandemiden sonra Edirne’nin ilk arıtma tesisini, yani 8 bin 300 yıllık kentin ilk arıtma tesisini yapmaya başladık. Aralık ayında buradaki inşaat bitecek. Bugün bu hali ile bu tesisi görmenizi istedim. Bu tesis dünyada da Türkiye’de de en son sistem tesislerden birisi. Şehirdeki bütün atık suları, yağmur suyu ile birlikte toplayıp işledikten sonra doğaya bırakılacak. Buradan çıkacak su tarımsal amaçlı da kullanılabilir. Bu suyun tarımsal sulamada kullanılmasını da bütün bilim insanları tavsiye ediyorlar. Hem 600 metre ilerimiz Meriç nehri. Bu tesis bittikten sonra yılbaşından sonra işletmeye aldığımızda buradan üretilecek, arıtılmış su doğanın düşmanı değil tam tersine doğanın dostu olan bir atık su olacak. Tarımsal sulamada kullanırsanız ki bu konuda çiftçilerimiz ile görüşeceğiz, verimi arttırıyor, Meriç Nehri’ne salarsanız, nehirdeki canlı yaşamını arttıran bir özelliği olacak. Bununla mutluyuz. Çok uğraştık. Şuan ki değeri fiyat farkları hariç 156 milyon TL civarından tabi, fiyat farkı ne kadar çıkacak, onu sonra hesaplayacağız” dedi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu tesislerde atıkların içerisindeki yararlı madde sayısını çoğaltıp, zararlı maddelere ayırarak, bunların doğaya katkısını sağlamış olacağız. Biyolojik olarak arıtmanın fonksiyonu bu olacak. Bu suyu tarımda kullanırsanız, daha fazla verim alacaksınız. Bu bölgede zaten ağırlıklı olarak çeltik ve ayçiçeği ekim sahası. Bu tesis iki aşamalı bir tesis, 2033 yılına kadar bir Nüfus Projeksiyonu var bu tesisin; 2033 yılında Edirne’nin nüfusunun yaklaşık 213.972 kişi olması bekleniyor. Tesis işletmeye alındığında 2033 yılına kadar günlük 38,899 m³ atığı arıtacak. 2033 yılından sonra Edirne nüfusunun 20 bin daha artması bekleniyor o zaman işletme kapasitesi 50 bin metreküpe çıkacak. Bu da Edirne’ye minimum 50 yıl hizmet verecek bir tesis anlamına geliyor. Tabi burası çok zor bir alan. Kod olarak Edirne’nin en düşük noktalarından birisi bu yüzden gördüğünüz betonların altında yaklaşık 900 tane Fore Kazık var. Bu havuzların oynamaması, kırılmaması için, doğaya zarar vermemesi için. Çökeltme havuzunun altında 200 tane fora kazık var. Bu tesis için yapımı en zor yerlerden birisi ama çevresel faktörler olarak nehre yakın, işletme maliyeti olarak uzun sürede bize ciddi avantajlar sağlayacak. Gerçekten muhteşem bir tesis oldu” ifadelerine yer verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre Mühendisi Diyara Merve Aydoğan, “24 Mahallemizin atık suları burada arıtılacak. Aslında ilk etapta 23 mahalle olarak düşündük, Karaağaç Mahallesi’ni ayrı olarak düşündük ama işletme zorluğu nedeniyle bütün zorlukları aşarak, buraya taşımaya karar verdik. Tüm atık sular, burada toplanacak ve tek elden nehrimize deşarj edilecek” dedi.

 

Çevre Mühendisi Diyara Merve Aydoğan tesiste Kaba Izgara, İnce Izgara, Kum Tutucu, Biyofosfor Tankı, Uzun Havalandırma Havuzu, Çökeltim Havuzu,  Çamur Susuzlaştırma Binası ve Deşarj Yapısı ünitelerinin yer aldığını belirterek, “15 Mart 2018 Yılında Atıksu Arıtma Tesisi inşaat çalışmalarına başlanmış olup; T101- T102 – T103- T104 Kaba Izgara, Giriş Terfi Merkezi, İnce Izgara ve Kum Tutucu Yapısı %100 tamamlanmıştır. Biofosfor Yapısı yüzde yüz tamamlanmıştır. Proses Havuzlarında (Havalandırma), zemin iyileştirme kapsamında Fore Kazık çalışması tamamlanmış olup, betonarme yapı yapılmaya başlanmıştır. Çökeltim Havuzlarında zemin iyileştirme kapsamında Fore Kazık çalışması tamamlanmış olup; betonarme yapı çalışmalarına başlanacaktır. T110 Geri Devir Terfi Merkezi binası, T111 Çamur Susuzlaştırma Binası, T112 Blower Binası, B103 Trafo Jeneratör Binası, Bekçi Binası, İdare Binası, Atölye Binası ise tamamlanmıştır” diye konuştu.

Paylaş